You are currently viewing Curs Autorizat de Cosmetică by Laura Busuioc

Curs Autorizat de Cosmetică by Laura Busuioc

Când cauți un formator și găsești un mentor

Contextul

Apariția Laurei în viața mea s-a petrecut într-un anumit moment. Se spune că totul se întâmplă cu un motiv; ori că e important omul potrivit la locul potrivit. Eu cred că „timingul”, sincronizarea joacă un rol cel puțin la fel de important. Degeaba ajungi la gară, pe peronul care trebuie, dacă ajungi prea târziu și pierzi trenul.

Pandemia a avut un rol important în reorientarea mea profesională. Cum probabil s-a întâmplat cu o mulțime de alte persoane, o serie de evenimente m-au făcut să-mi pun întrebări despre ce îmi doresc, dacă îmi place ce fac, dacă vreau să schimb ceva. Mi s-a părut momentul ideal de a avea CURAJ să iau în calcul că un hobby, o pasiune poate deveni profesie. Japonezii îi spun ikigai – „motivul pentru care mă trezesc dimineața”; locul în care se întâlnesc lucrurile care îți plac, lucrurile pe care le faci bine, cele pentru care ai putea fi plătit și cele de care avea nevoie cei din jur.

De când mă știu îmi place să mă răsfăț – semn, probabil, de cochetărie feminină. Îmi dedic zilnic 20 minute mie și pielii – suficient de mult pentru a numi acest obicei „rutină”, destul de puțin pentru a deveni o corvoadă și de a sări peste acest moment al meu. În plus, cei din jur au găsit mereu la mine răspunsuri ori sugestii pentru  o îngrijire cosmetică simplă, de bază.

Tot acest minicontext a fost îndeajuns ca să îndrăznesc să pornesc pe acest drum – de a mă ocupa de frumos și de frumusețe. Pașii timizi de la început m-au dus către rădăcină, către locul de unde am considerat că trebuie să încep: educația.

Expozitia

Așa m-am pomenit cu „n” școli de cosmetică în față, dintre care trebuie să o aleg pe ACEEA. Am studiat câteva săptămâni internetul și am răsfoit recomandările, forumurile, recenziile, răspunsurile școlilor în interacțiunea cu utilizatorii și clienții, abordarea și viziunea fiecărei școli. Eram într-o nebuloasă totală, pentru că existau zeci de școli de cosmetică din care trebuia să aleg, și nici nu știam ce anume caut. Însă, încet-încet, mi se creiona imaginea a ceea ce-mi doream și simțeam că am nevoie: aveam nevoie și de informații, dar și de un OM care să mă poată face să înțeleg domeniul vast și minunat al cosmeticii, un om pasionat de domeniu, dornic să împărtășească și cu răbdare în a explica.

M-am oprit la 3 variante, 3 școli cu care am simțit că rezonez în spațiul virtual. Pentru că peste 2 luni avea loc o expoziție profesională în domeniu, am decis să am răbdare și să merg să întâlnesc personal oamenii de dincolo de online. În tot acest timp, am terminat de urmărit/studiat/ascultat/vizionat cam tot ce era disponibil pe internet, legat de cele 3 școli. Așa că m-am prezentat la acel eveniment în prima zi, cu temele făcute și pregătită să iau o decizie pe care o consideram decisivă pentru parcursul meu ulterior.

Laura era acolo, așa cum o „știam” din online: cu flori în păr, amabilă, prinsă în conversații dar atentă la toți cei care voiau să interacționeze cu ea. Am vrut să-i prezint intenția mea, așa cum făcusem deja cu celelalte 2 școli. În iureșul evenimentului și în toată agitația aferentă, Laura m-a ascultat, apoi m-a întrebat dacă sunt din București și dacă aș putea veni a doua zi, când e atmosfera mai relaxată și ca să avem timp să discutăm pe îndelete și să îmi răspundă la toate întrebările. Am zis da și am plecat.

Am revenit a doua zi, iar Laura mi s-a dedicat în exclusivitate aproape jumătate de oră și nu mi-a lăsat nicio nelămurire nelămurită. Așa am aflat că în cursul one-to-one personalizează nu doar programul, ci și metoda și stilul de predare. Așa am aflat că ea nu predă un suport de curs, ci transmite valori. Așa am aflat că nu prezintă capitole din programă, ci se asigură că sunt înțelese principii. Așa am aflat că nu prezintă informații, ci dăruiește din ce știe și din ce este ea.

În acea jumătate de oră mi s-a confirmat ce intuiam, că în cosmetică nu e vorba doar de creme pe față, ci și de alimentație, de stil de viață, de mediul în care trăim, de perioadele prin care trecem, de oamenii din jurul nostru și că atât specialiștii, cât și neinițiații trebuie să privească domeniul din punct de vedere holistic.

Acea jumătate de oră a fost mai mult decât suficientă ca mă decid să urmez Cursul autorizat de cosmetică la școala ei.

Cursul

Am avut flexibilitate în alegerea orarului, pe care l-am stabilit împreună, în funcție de timpul disponibil al amândurora. Inițial, am crezut că „program flexibil” înseamnă că pot anula sau reprograma ședințele. Însă agenda Laurei este atât de încărcată și de minuțios stabilită, încât flexibilitatea a fost valabilă doar pentru alegerea inițială a orarului, iar lucrul acesta m-a ajutat pentru că m-a disciplinat.

Un alt aspect care m-a ajutat a fost faptul că partea teoretică a cursului a fost mereu susținută de cea practică. Laura pune accent atât pe procesul de asimilare a informației, cât și pe practica manualității. Ambele sunt esențiale pentru ca experiența clientei în timpul tratamentului să fie una de excepție.

Cât privește personalizarea cursului și a metodei de predare, Laura a avut extrem de multă răbdare cu mine, mai ales că, pe lângă unele noțiuni simple pe care le știam, aveam sedimentate și alte „informații” – eronate, amestecate, culese în timp, din online, cum facem majoritatea; așa că a trebuit să șterg de pe „hard” tot ce știam și să dau restart la tot. Vreau cu adevărat să accentuez implicarea Laurei în tot ce a însemnat experiența cursului pentru mine și nu pot decât să apreciez răbdarea pe care a avut-o cu ritmul meu de învățare și cu întrebările mele și faptul că m-a încurajat când m-am poticnit.

Relaxage-ul de după curs

Am ieșit din acest curs cu încredere în mine și cu mai multe informații decât erau prevăzute în programă, pentru că Laura împărtășește tot ce știe și nu mi-a lăsat nicio întrebare fără răspuns, nici în timpul, și nici după finalizarea cursului; de multe ori, răspunsul era chiar la mine, iar obsesivul ei „Hai să vedem. Ia gândește-te”, care m-a enervat la început, mi-a devenit mod de lucru. Pot spune că Laura m-a învățat să gândesc cosmetica, nu doar s-o învăț sau s-o aplic. Interacțiunea cu ea a fost decisivă pentru abordarea holistică pe care am aplicat-o ulterior la Relaxage și îmi sunt recunoscătoare că am avut inspirația de a o alege pe ea să-mi fie formator.

Cu baza pusă de Laura, cu „Hai să vedem. Ia gândește-te” intrat în reflex și cu pasiunea și implicare mea, nu am avut nicio clipă emoție la prima mea clientă. Am avut într-adevăr emoțiile de început, dar nicidecum dubii legate de desfășurarea, de calitatea ori de rezultatul tratamentului.

Consider că atingerea este nevoia primară pe care o păstrăm toată viața și sunt convinsă de puterea ei miraculoasă asupra stării fizice, mentale și emoționale. Această convingere se regăsește aplicată în tehnicile mele de masaj facial, pe care le integrez în tratamentele cosmetice personalizate. Ceea ce vreau să ofer și să obțin la final, pe lângă rezultatele vizibile, este starea de relaxare după care tânjim și pentru care nu mai găsim timp și nici răbdare să ne-o oferim; starea care ne încarcă Doamnele care trec pragul Relaxage revin nerăbdătoare să retrăiască experiența și ce altă dovadă a faptului că îmi ating scopul este mai mare decât faptul că majoritatea ațipesc în timpul ședințelor?

Omul sfințește locul

Cu siguranță există mulți formatori dedicați și multe școli excepționale. Consider însă că, atunci când faci un lucru decisiv pentru viitorul tău, este importantă și chimia cu persoana cu care interacționezi la acel moment și să fiți pe aceeași frecvență. Îmi vine acum în minte faptul că am îndrăgit limba engleză pentru că în școală mi-a plăcut foarte mult de doamna profesoară.

Eu am rezonat cu firea Laurei, cu modul în care transmite muntele de cunoștințe pe care le are, și de aceea ea este motivul pentru care am ales Școala 3D Skin. Caut mereu să aflu întâi ce se află în spatele unui brand, al unei informații, al unui produs cosmetic, și abia apoi iau decizii. Am pornit de la o cerere și am primit o ofertă care s-a potrivit mănușă. Și pentru că rezonez cu abordarea Laurei, în momentul în care am simțit nevoia de perfecționare si alte specializari, am ales tot cursurile școlii ei.